Energiezuinig bouwen doe je laag na laag.
Eerlijk gezegd, we hadden het niet verwacht. Dus controleerden we nog even het huisnummer. Om maar te zeggen: we zijn al zo geconditioneerd dat we ultralage-energiewoningen automatisch associëren met huizen in strakke lijnen.
Toch zit er in de modern-klassieke landelijke eengezinswoning van Stéphane en Christel Van Winden-Dockx minstens zoveel comfort en technologie. Om maar te zeggen: pin de houtskeletbouw van Arkana niet vast op één bouwstijl.
Een zeer bewust keuze voor houtbouw
Stéphane vertelt ons meteen wat ze van plan waren, toen ze gingen bouwen: “Christel en ik hebben bewust gekozen voor houtskeletbouw. Vanuit het idee dat we zelf iets kunnen doen aan onze ecologische voetafdruk. Een neef van Christel had bovendien al een woning door Arkana laten bouwen, dus we kenden de voordelen. Wat ook meespeelde: de kortere bouwtijd. Gelukkig maar, want het toeval wilde dat we daardoor in ons nieuwe huis konden trekken vóór corona uitbrak. Plots hadden we genoeg ruimte om die periode van gedwongen ‘huisarrest’ goed door te komen.”
Arkana vond voor ons de juiste architect
Net omdat we al overtuigd waren, zijn we op Batibouw gaan praten met Arkana. En waren we al snel concreet bezig. Er was even wat stilstand, toen het niet bleek te klikken met de architect waarmee we via-via in contact kwamen. Onze Arkana-bouwconsulent heeft aan ons dan een architect voorgesteld die wel in onze lijn zou liggen en dat bleek de juiste keuze te zijn.” Dat gebeurt inderdaad wel vaker: de bouwconsulenten weten door hun jarenlange ervaring goed welke architect past bij welke bouwheer. Zeg maar dat ze allen een diploma E.H.B.A. hebben: Eerste Hulp Bij Architecten-zoekwerk.
Het principe van laag na laag energiezuinig bouwen
Vandaag kan je niet bouwen zonder strenge normen. Denk aan het S-peil, dat de thermische isolatie weergeeft, of het E-peil voor de totale energieprestatie. Of neem het voorschrift om een minimumaandeel hernieuwbare energie te voorzien.
“Ik was met dat technische zelf niet bezig, natuurlijk. Je weet wel dat die voorschriften er zijn en we kregen meer inzicht in de manier van bouwen en het waarom van de stappen. Arkana heeft ons gelukkig niet overstelpt met informatie, maar ons aangegeven waarom bepaalde zaken deel uitmaakten van het bouwproject.
Zo weten we nu dat echt energiezuinig bouwen iets is wat je laag na laag doet. De structuur van de woning vormt de onmisbare basis. Vandaar het belang van een damp-open, eerste isolatieschil. Die geeft het vocht dat binnenshuis ontstaat, af aan de buitenlucht. Die goede basis werd aangevuld met de juiste technieken. Zo werden er grondboringen gedaan voor de warmtepomp en hebben we voldoende zonnepanelen op het dak.
Eigenlijk vind ik het fenomenaal hoeveel technologieën er zitten in onze woning. Ze maken allemaal samen dat we bijna-energieneutraal wonen. Je begrijpt pas wat dat betekent als je op je energiefactuur 50 euro per maand ziet staan. Vertel je dat aan mensen die op bezoek komen, dan staan die ook versteld, hoor.”
Veel licht, genoeg koelte
Langs alle kanten valt het licht binnen in de ruime, vrijstaande woning. Warmt het huis dan niet te veel op in de warmere, ja soms hete, dagen die we in de toekomst meer en meer lijken te krijgen?
“Nee, we hebben enerzijds zonnescreens aan de ramen die het meeste zon vangen. Die had je wellicht nog niet gezien, ze zijn dan ook heel subtiel ingewerkt. Anderzijds beschikken we over een warmtepomp met koeling. Zo kan je de temperatuur verlagen wanneer de warmste dagen zich aankondigen. De koeling gaat via de vloerverwarming, dus niet van de ene op de andere seconde. Maar je kan het makkelijk regelen. Wanneer de grootouders op onze kinderen komen passen, dan horen we telkens hoe zalig koel het bij ons is. Terwijl zij hun woning uit de jaren ’80 moeilijk koel kunnen houden.”
Een comfortabele gezinswoning
De kinderen van Stéphane en Christel zijn nog klein. Vandaar dat ze niet bezig waren met levenslang wonen toen ze hun bouwplannen maakten. “Nee,” zegt Stéphane, en hij voegt er lachend aan toe “het is ons eerste, eigen huis. Wie weet dat we later nog bouwen, met het oog op onze oude dag. Dan kunnen we nog eens samenzitten met Arkana om dat te bekijken, hé. Nu hebben we vooral gekeken naar hoe we energiezuinig en ecologisch verantwoord een huis naar onze smaak konden bouwen dat voor ons gezin comfortabel is.”
Geen klachten over Arkana
We wilden Stéphane al bedanken voor zijn enthousiaste toelichting, maar hij wou nog iets zeker vermelden: “We hadden aan de niet-zonzijde een probleem met de bakstenen muur. Die was bol komen te staan. Vervelend, natuurlijk. Projectleider Niels en de architect stonden hier twee dagen later om te kijken hoe het zat en hoe dat kon verholpen worden. Het probleem was binnen de maand opgelost: het stuk muur werd weggekapt en vervangen. Dat voorbeeld zegt veel over het contact met Arkana: ze laten dingen niet op hun beloop, doen geen loze beloftes en staan er wanneer je ze nodig hebt. Dat was voor ons veel waard.”