voorgevel
Familie Coster
Keerbergen


Landelijke Gilden portretteerde in hun ledenblad 'Buiten' een Arkana-realisatie onder het thema 'Wonen op het platteland'. Gewapend met drone en reporter ging men aan de slag, en familie Coster uit Keerbergen vertelde honderduit over hun bouwavontuur en ervaringen.


Een dakappartement inruilen voor een gelijkvloerse, moderne nieuwbouw, waarin je niet alleen levenslang kunt wonen, maar die ook nog eens energiezuinig is. Dat is de keuze die Tim en Jana Coster een paar jaar geleden gemaakt hebben.


Van appartement naar moderne nieuwbouw

Waarom ruilen jonge vijftigers hun dakappartement in voor een open bebouwing, terwijl hun leeftijdsgroep vaker de omgekeerde beweging maakt? 

Tim geeft antwoord: “We vonden het steeds minder aangenaam om te wonen in een appartementsgebouw met zestig entiteiten. Je hebt er meer verkeer en lawaai, ook binnen in het gebouw. Meer huurders, die doorgaans iets nonchalanter zijn dan de eigenaars zelf, ook meer honden. De mensen hielden ook steeds minder rekening met elkaar.” 

Jana gaat verder: “We verlangden naar meer rust, in een groene omgeving. We kozen bewust voor een nieuwbouw, om te kunnen starten vanaf een wit blad. We wisten ook hoe ons huis er moest uitzien. Jaren geleden zagen we in de weekendbijlage van een krant de beschrijving van een moderne woning die ons aansprak.

We hebben het artikel bijgehouden en hebben de woning bezocht tijdens een Openhuizendag. Toen we een geschikte bouwgrond gevonden hadden, hebben we contact opgenomen met dezelfde bouwfirma (Arkana). Bouwen met hen was bouwen op maat én bouwen zonder zorgen.”

Levenslang wonen

De woning van Jana en Tim is gelijkvloers gebouwd. Hiermee kiezen zij bewust voor het concept van levenslang wonen. Dat vertaalt zich in nog heel wat andere elementen: ruimten die naadloos in elkaar overvloeien, grote en makkelijke schuifdeuren, voordeur en terrasdeur zonder opstapjes tussen de binnen- en buitenruimte ... 

Door de inplanting en het ontwerp van de woning volgt de zon de hele dag. Jana: “We wilden de hele dag veel zon en licht in huis hebben. ‘s Morgens komt de zon op in de slaapkamers. 

‘s Avonds is er zon in de zitruimte. In de loop van de dag is er vooral zon in de keuken.

Omdat er op het zuiden over de volledige breedte een luifel hangt, is er nooit een overdaad aan opwarming. De zon schijnt wel binnen in de winter, als ze laag staat, maar ze wordt buiten gehouden in de zomer. Op het oosten en het westen zijn er zonneschermen, die automatisch openen of sluiten afhankelijk van de binnentemperatuur.”

Energiezuinig wonen

Het huis van Jana en Tim is een BEN-woning (zie kader) en verbruikt dus weinig energie. De energie die nog nodig is, komt uit groene energiebronnen.

Dat is een bewuste keuze van Jana en Tim. Tim legt uit: “We wilden niet alleen levenslang wonen, maar ook energiezuinig. Een BENwoning moet een E-peil hebben van E30 of lager. Het E-peil van onze woning is 11, omdat we onder meer een warmtepomp en 16 zonnepanelen geplaatst hebben, maar ook vloerverwarming en een dikke laag isolatie.

De warmtepomp en boiler staan allebei in de garage, zo dicht mogelijk bij de badkamer, allemaal ingrepen om zo weinig mogelijk warmteverlies te hebben. Omdat ook water bijhouden belangrijk is, gaat de overloop van de verplichte regenwaterput niet naar de riolering, maar naar een wadi in de tuin, waar het water geleidelijk in de bodem kan dringen.”

Huis van de Toekomst

“Als kind bracht ik eens een bezoek aan het ‘Huis van de Toekomst’ in Vilvoorde”, vertelt Tim. “En als jongvolwassene keerde ik eens terug. We namen daar veel ideetjes van over, maar uiteraard was niet alles uitvoerbaar.

Het blijft vaak bij persoonlijke keuzes, getoetst aan de portemonnee.

Het moderne domoticasysteem van ons huis heeft veel mogelijkheden. De zonneschermen die automatisch openen of sluiten, zijn daar een goed voorbeeld van, of dat het geluid van de muziekinstallatie automatisch gedimd wordt wanneer iemand aanbelt. ”

Vakantiegevoel in huis

Jana en Tim zijn heel gelukkig met hun huis en hun tuin, die er duidelijk een verlengstuk van is. Omdat er zoveel glaspartijen zijn, is er veel contact met buiten, met de flora en fauna, met het weer, met de verschillende seizoenen. “Dat geeft ons gewoon een goed gevoel”, zegt Tim. “Vanaf de eerste dag al”, vult Jana aan. 

Met de woorden “We zijn op vakantie in ons eigen huis”, sluiten Tim en Jana ons gesprek af. 


T Guido Staels en Karel Lhermitte F Jan Crab



Nog enkele van onze realisaties