Wat is een bodem-lucht-warmtewisselaar?
Hoogzomer, buiten is het 30° C, Ramen en deuren natuurlijk dicht en beschaduwd, want je wil deze tropische hitte niet binnenhalen. Dan nog kan uw woning langzaam opwarmen door de vers aangevoerde lucht afkomstig uit het ventilatiesysteem, want verse lucht heb je nu eenmaal nodig in uw woning.
In je tuin op een diepte van 2 m bedraagt de temperatuur ca 8°C, en deze lage temperatuur gaan we gebruiken. Door middel van een PE slang op 1,5 tot 2 m diepte vormen we een gesloten circuit. Deze bodemtemperatuur wordt overgenomen aan de vloeistof die door deze leiding stroom, en wordt vervolgens afgestaan aan uw verse aanvoerlucht door middel van een lucht/water warmtewisselaar.
Uw aanvoerlucht die door de ballansventilatie stroomt, zal op dit punt afgekoeld worden, en zo voorkomen we dat het te warm gaat worden in uw woning. Zelfs met hoge buitentemperaturen.
Tijdens de strenge winterdagen zal dit systeem dan weer uw verse toevoerlucht opwarmen, de vriesbeveiliging van uw ventilatiesysteem hoeft niet in werking te treden wat u weeral een extra besparing aan energie oplevert.
De circulatiepomp van uw warmtewisselaar verbruikt zeer weinig stroom in verhouding met de energie die je ter beschikking krijgt om uw woning op het gewenste comfortniveau te houden, het toestel is zelfs zo ingesteld dat het enkel van start gaat als het zijn nut heeft, en zo staan we weer een stapje dichter bij uw bijna nul energiewoning.