In Rotselaar bouwen we deze ruimtelijke villa met aparte architectuur op een hellende bouwgrond
Deze nul-energiewoning bevindt zich in Rotselaar op een uitdagend perceel midden in het bos. Het ontwerp van de woning werd volledig afgestemd op de wensen van de opdrachtgevers, en hierbij werd er maximaal ingespeeld op de omgeving en de inplanting van de woning.
Om de impact op haar omgeving zo minimaal mogelijk te houden, ligt de inkomzone lager dan de leefruimtes. Het verlagen van de inkomzone geeft het binnenkomen in de woning een extra beleving. De gehele woning werd zo compact mogelijk ontworpen met focus op een luchtig en leefbaar geheel. Het slanke volume wordt aangevuld door een afgerond volume achteraan de woning die dient als verlenging van de woonkamer. In deze ruimte zit de bewoner bijna letterlijk in het achterliggende bos. De relatie tussen binnen en buiten wordt in de keuken versterkt door het toevoegen van een terras met buitenkeuken.
Achteraan wordt de woning volledig opengewerkt om de bosrijke omgeving in huis te trekken. Dit zorgt op zijn beurt ook voor de nodige lichten en zichten naar de omgeving. Hier is ingezet op een optimale relatie tussen de verschillende functies alsook een openheid naar de groene omgeving.
Dit groen blijft aanwezig in de gehele woning dankzij de grote raampartijen die ook in de voorgevel zijn terug te vinden.
De praktische organisatie van de woning zorgt voor een vlotte circulatie in de woning en een doordachte functionaliteit. Op het gelijkvloers is de volledig woning opengewerkt waarbij de zon ten allen tijde de woning kan toetreden. Op het gelijkvloers worden de keuken, leefruimte en bureauruimte voorzien. Op de verdieping wordt er gewerkt met een dienende kastenwand die zorgt voor privacy naar de straatzijde toe maar ook voor de nodige opbergruimte. De verdieping voorziet in drie slaapkamers, een badkamer en een polyvalente ruimte.
Het materialenpallet bestaat uit beige/bruine genuanceerde gevelsteen die met haar lichte karakter zorgt voor rust in zowel het straatbeeld als het bebost perceel. Het buitenschrijnwerk werd uitgewerkt met twee verschillende kleuren waarbij de opengaande delen een lichtere kleur hebben dan de vaste raamgehelen. Dit speelse effect in combinatie met een lichtere gevelsteen zorgt voor een frisse uitstraling en vormt een samenhorend geheel.
Deze BEN-woning wordt uitgerust met een geothermische warmtepomp, vloerverwarming en PV-panelen. De bewoners zullen het hele jaar door genieten van een aangenaam binnenklimaat en dat met een beperkt energieverbruik!