Houtskelet past perfect in een dichtbebouwde straat
Vandaag zijn we te gast aan de rand van de stad. Van ’t stad, zoals ze hier zeggen: Berchem, Antwerpen. Wim Bouchery en Evi Vanhoutte lieten er door Arkana een gezinswoning bouwen in wat men De Veldekens noemt, eventjes buiten de Ring, met het station binnen bereik. Een plek met een interessante mobiscore dus.
Wim en Evi wonen er met hun 3 kinderen. Evi neemt het woord en Wim knikt bevestigend. Hij zal me wel verbeteren, als ik iets verkeerds zeg, glimlacht Evi.
Houtskeletbouw: uitstekende energieprestaties
Via onze architecten kwamen we in contact met Arkana. En dat sloot helemaal aan bij onze voorkeuren. Eerlijk gezegd, baksteenbouw sprak ons niet aan. We waren wel meteen enthousiast over houtskeletbouw en de visie erachter.
Arkana ziet energiezuinig bouwen als een opbouw van lagen, waarbij de eerste lagen de absolute basis vormen. Zo hebben we nu het comfort van een nul-energiewoning met E-peil -8.
Snel gebouwd en volgens afspraak
Ons bouwperceel was onderworpen aan een aantal strikte bouwverplichtingen, en het was een uitdaging om deze te rijmen met onze wensen. Hierdoor liet de bouwvergunning wat langer op zich wachten dan we hadden gehoopt.
Maar los daarvan, zodra Arkana kon beginnen, verliep alles volgens afspraak. Ons huis was op 8 maanden helemaal af en leefklaar. En we bleven binnen de prijscategorie die we voor ogen hadden, wat toen niet zo vanzelfsprekend was gezien corona rare dingen deed met de prijs van bouwmaterialen.
Houtskelet is perfect inpasbaar in een dichtbebouwde straat
We hebben een halfgesloten bebouwing. We konden eigenlijk kiezen waarbij we aansloten. Als we bij de linkerbuur aanbouwden, behielden we een voortuintje. Sloten we rechts aan, dan zouden we dichter tegen de straatkant wonen.
We kozen voor de eerste optie, zodat we nu in de rij met voortuintjes passen. Ook het aansluiten van onze houtskeletwoning op de baksteenbouw van de buren, bleek geen enkel probleem.
Voor de kinderen is het fijn dat het onbebouwde perceel naast het huis ook van ons is : het is hun speelterrein, hun voetbalveld. Onze 2 kleuters en onze bijna-tiener hebben daar al heel veel plezier van gehad. Net als van het zwembad dat we hebben gezet. Met warme dagen is dat een aantrekkingspool van de buurt.
Warm waar je het wil, koud als het moet
We hebben veel ramen. Zoals je ziet, zit zowel in de voorgevel als in de achtergevel, de zonkant, een grote raampartij. Tel daar de ramen bij op de eerste verdieping en de dakramen en je krijgt hier heel veel licht binnen. We krijgen dus ook veel zon in de zomer.
Daarom hebben we een warmtepomp die de vloerverwarming aanstuurt en daarbij zowel voor warmte kan zorgen als koeling kan afgeven. Dat houdt ons huis comfortabel koel in warme dagen. Trouwens, nu ik het over onze vloerverwarming heb, we hebben dat ook in onze badkamer op de eerste verdieping. En dat vinden we alle vijf echt wel top.
Keuze te over bij houtskelet
Veel mensen denken dat houtskeletbouw je keuzes beperkt. Wij hebben daar niets van gemerkt, hoor. Integendeel. Los van de stedelijke voorschriften, hebben we kunnen laten bouwen wat we wensten.
We hadden voortdurend inbreng. Onze bouwconsulent vergezelde ons ook om alle materialen uit te kiezen. Nadien nam onze projectleider over en die gaf ons evengoed advies. Dat is het voordeel van een bedrijf met jarenlange ervaring, hé.
Toen bleek dat de tegels in het toilet opnieuw gelegd moesten worden, werd dat ook meteen aangepakt en heel correct herlegd. Ook over de werfbezoeken kunnen we kort zijn: onze bouw werd goed opgevolgd.
Het enige dat we nog niet gedaan hebben, is ons interieur laten schilderen. Het is zich nog aan het zetten, dat zie je op sommige plekken. Dat is niet zo vreemd, heb ik me laten vertellen, het komt evengoed voor bij een traditionele bouw. Het zou me er zeker niet van weerhouden om, mochten we opnieuw bouwen, opnieuw voor houtskelet te kiezen.