1
Familie Quintens
Sterrebeek

Zonne-energie alom in onze houtskeletwoning.

 

Of je nu kiest voor houtskeletbouw of een andere type woning, bij het bouwen van je droomhuis ga je niet over een nacht ijs. Alle opties bekijken, de juiste aannemer vinden, nadenken over stijl en energiezuinige materialen, de familie Quintens uit Sterrebeek deed het zeer toegewijd. Het zou hun laatste stekje worden, goed voor nog vele jaren woonplezier. Een uitnodigend huis waar voldoende ruimte is voor familie en vrienden. En het resultaat mag er zijn. Wij bezochten hun moderne houtskeletwoning in Sterrebeek bij Brussel.

Op zoek naar een energievriendelijke woning

“We dachten er eerst aan om een appartement te kopen”, vertelt de 70-jarige Lode Quintens. “Vooral omdat je dan alles binnen handbereik hebt als je wat ouder wordt. Maar het lot besliste anders. We vonden een interessante grond voor een halfopen bebouwing in het centrum van Sterrebeek, en we besloten om een energiezuinige houtskeletbouw te zetten die ons het nodige wooncomfort zou bieden. Mijn vrouw had nog nooit een eigen huis gebouwd, dus ik ging graag mee in haar ideeën. Gezien ik zelf in de energiesector heb gewerkt, wilde ik wel absoluut energievriendelijk bouwen.”

Op bouwbeurs Batibouw kreeg het koppel meer info van aannemers die gespecialiseerd waren in energiezuinig bouwen. “Arkana kwam daar als sterkste uit, zij gaven vertrouwen”, gaat Lode verder. “Ze maakten dat meteen concreet, met een compleet voorstel dat rekening hield met onze wensen en budget.” Zo kon de huiseigen architect de aftrap geven en werd het ontwerp een mooie wisselwerking tussen Arkana en de familie Quintens.

Ontzorging dankzij totaalbegeleiding

Ook de totaalbegeleiding viel in de smaak. “Wel handig als je keuzestress hebt”, geeft Lode toe. 

“Houtskelet staat er normaal gezien zeer snel, maar bij ons heeft het wat langer geduurd omdat we graag onze tijd namen voor de keuze van betaalbare en milieuvriendelijke materialen. Maar Arkana was er steeds om te ontzorgen met advies.”

Over alles is goed nagedacht bij deze witbepleisterde houtskeletwoning. Dat zie je al bij het binnenkomen, waar een functionele ruimte is voor alle jasjes van de kleinkinderen, en een aparte speelruimte / werkruimte voor mevrouw. De benedenverdieping zou later perfect als appartement dienst kunnen doen. Alles is aanwezig, inclusief badkamer. Het interieur is heel open en licht dankzij de grote raampartijen, met centraal in de ruimte kasten op maat waarin ook een bureautje en opbergruimte voor de keuken verwerkt zijn. De vloer is een knap staaltje bamboeparket.

Via een witgelakte, ijzeren trap bereik je de 1ste en 2de verdieping. Hier bevinden zich de slaapkamers en ook telkens sanitair. Vroeger logeerden er weleens piloten – we zitten vlak bij Zaventem – in opleiding bij het koppel. Door de bovenste etage als studio in te richten, houden ze die optie nog altijd open.

Energiezuinige technieken

Een opvallende energiezuinige techniek bij deze houtskeletwoning is de Canadese put die in de tuin is geïnstalleerd. Dat is een aardwarmtewisselaar die de woning verwarmt, verlucht en koelt volgens het principe van de geothermie.

“Ik was in het begin een beetje bang van de dubbele ramen en het vocht, de hitte, de koude enz. Maar die vrees was ongegrond. De energie is hier prima te regelen dankzij de combinatie van de Canadese put, ventilatie, isolatie, screens, en de zonnepanelen die we achteraf lieten plaatsen. Er is zonne-energie alom in onze houtskeletwoning, letterlijk en figuurlijk. We hebben totaal geen last van het buitenweer, ook in koudere periodes warmt de woning snel op tot 23°C. We hopen zo op een gunstige energiefactuur. Het is hier verder een revelatie om op te staan ’s morgens, met zoveel lichtinval en zicht op ons mooie tuintje. Er is voldoende ruimte binnen en buiten om optimaal te genieten met onze kinderen en kleinkinderen. We kunnen energiezuinig bouwen met Arkana aan iedereen aanbevelen”, besluit Lode.

 

Nog enkele van onze realisaties